De “El Primavera” in de kijker in het Navenant magazine!

Navenant-Magazine-El-Primavera-Tierra-Blend-Paul-Van-Dinter

De “El Primavera” in de kijker in het Navenant magazine!

Deze maand staat de “El Primavera” in de kijker het Navenant magazine!

Een eigen wijn maken. Het was voor Paul van Dinter een lang gekoesterde droom, die in 2015 in vervulling ging. In samenwerking met Carlos Fernandez Gomez, die een stuk wijngaard ‘El Tejera’ van zes hectare in de Spaanse Riojastreek beschikbaar stelde aan Van Dinter, werd El Primavera geproduceerd. Een rijke, frisse wijn met een mooie complexiteit in kleur en geur, die inmiddels zijn weg naar vele (sterren)restaurants heeft gevonden. De droom krijgt nu een vervolg.

Sinds 1987 runnen Van Dinter en zijn vrouw Carine hun eigen Wijnhandel Van Dinter, die uitgegroeid is tot een waar informatiecentrum én commerciële wijnhandel met uitgebreide aandacht voor alle aspecten van wijn en bijpassende delicatessen. Door de vele contacten met wijnboeren en hun ideologieën over wijn maken, is de droom van Van Dinter om een eigen wijn te maken, altijd gebleven. In 2015 ging deze droom in vervulling. Jaargang 2015 werd zowel in rood als wit zeer gewaardeerd door wijnliefhebbers, en ook het vervolg – jaargang 2016 – kan rekenen op veel enthousiasme. Dat blijkt wel uit de beoordeling van de zeer bekende Amerikaanse wijnproever James Suckling (jamessuckling.com) en directeur van Wine Spectator Europa, die El Primavera 2016 bekroonde met 88/100 punten.

CARLOS FERNANDEZ GOMEZ

Van Dinter was al jarenlang een vaste klant én goede vriend Carlos Fernandez Gomez. Fernandez Gomez is de derde generatie wijnmakers en wijnbouwers van Rioja Alavesa in Labastida, een dorp in Rioja – de eerste regio in Spanje met een echte wijncultuur. “Ik was al enige tijd geïnteresseerd om deel uit te maken van het productieproces voor één van de wijnen van Carlos”, vertelt Van Dinter. “De familie Fernandez Gomez heeft mij uiteindelijk deze mogelijkheid aangeboden. Zij laten zien dat een wijnbedrijf iets speciaals is, waarbij zij de rijkdom van de natuur optimaal gebruiken om iets moois te creëren.” De samenwerking tussen Fernandez Gomez en Van Dinter bleek een schot in de roos. Van Dinter werd aangetrokken door de werkwijze van de familie Fernandez Gomez, waar de ervaring en achtergrond van Van Dinter reden was voor Carlos om met hem in zee te gaan.

EL PRIMAVERA

“Ik wilde de vele kleurschakeringen van de wijnen duidelijk naar voren laten komen”, gaat Van Dinter verder. “Het etiket symboliseert dan ook de smaak. De diverse kleuren staan voor de bloem die je ruikt, het blauw voor het levensnoodzakelijke water, geel voor de zon en groen voor het landschap. Het logo van wijnhuis Tierra heeft dezelfde koperen kleur die zo kenmerkend is voor deze in de Rioja mooie terroir.” Vervolgens komt Van Dinter tot het belangrijkste aspect: de smaak. “Een wijnliefhebber zal de karakters van Riojawijnen ongetwijfeld herkennen. Kracht, fruitigheid, kruidigheid en aardsheid bij de rode wijn. Deze wijn bestaat voor 100 procent uit de Tempranillo druif, waarbij we één doelstelling hadden: het behoud van zijn fruitig karakter en toch een toets van aardsheid, leder en vanille. De witte wijn kenmerkt zich door de oraliteit, fruitigheid, kruidigheid en de mooie verweven houttoets. Deze wijn bestaat voor 70 procent uit de Viura druif, voor 20 procent uit de Garnacha Blanca druif en voor 10 procent uit de Malvasia druif. Dit resulteert in een koud gegiste, frisse, moderne wijn met een perfect gedoseerde houtlagering”, aldus Van Dinter.

RIOJA

Labastida bevindt zich in het noordwesten van Rioja. Rioja was de eerste Spaanse regio met een echte wijncultuur; er zijn documenten uit 1650 teruggevonden waarin reeds de kwaliteit van de Rioja-wijn gewaarborgd werd. Bovendien bevinden zich hier de meest toon- aangevende bodega’s (wijnproe okalen, red.), die al zo’n 150 jaar – als één van de eerste Spaanse regio’s – rode wijnen zijn gaan bottelen die vervolgens buiten de streek verhandeld werden. De streek bestaat uit drie delen: het oostelijk gelegen Rioja Baja, de laagst gelegen en warmste streek waar voornamelijk de Garnacha druif goed gedijt. Het westelijke Rioja Alta, waar van oorsprong de betere terroirs te vinden zijn en de basis ligt van de grote klassieke Rioja-domeinen. In het noorden bevindt zich Rioja Alavesa, dat geogra sch één van de meest interessante terroirs van Rioja is en waar de mooiste Rioja-wijnen zich presenteren.

Bekijk hier het volledige artikel [PDF].