Rioja Alavesa, El Primavera Crianza Blend Paul Van Dinter 2020

Tierra El Primavera

Rioja Alavesa is een van de drie subregio’s van de bekende Rioja-wijnstreek in Spanje. Dit gebied staat bekend om zijn uitstekende rode wijnen, voornamelijk gemaakt van de Tempranillo-druif. De jaargang 2020 was een bijzonder jaar voor de wijnbouw in dit gebied. Ik geef dan ook een overzicht van de klimatologische omstandigheden, neerslag en zonuren die van invloed waren op de wijnproductie in 2020.

 

Klimatologische omstandigheden

Het klimaat in Rioja Alavesa wordt gekenmerkt door een mediterraan klimaat met invloeden van de Atlantische Oceaan. In 2020 waren de klimatologische omstandigheden gunstig voor de wijnbouw:

 

 • Winter: De winter van 2019-2020 was mild en vochtig, wat zorgde voor voldoende waterreserves in de bodem. De temperaturen lagen iets boven het gemiddelde, zonder extreme vorstperiodes, wat gunstig was voor de rustperiode van de wijnstokken.
 • Lente: De lente begon met zachte temperaturen en voldoende regenval. Dit zorgde voor een goede uitloop van de knoppen en een sterke vegetatieve groei. Er waren geen late vorstperiodes, wat gunstig was voor de ontwikkeling van de wijnstokken.
 • Zomer: De zomer van 2020 was warm en droog, wat ideaal is voor de rijping van de druiven. De temperaturen waren hoog maar zonder extreme hittegolven. Dit bevorderde een gelijkmatige rijping van de druiven en zorgde voor een goede concentratie van suikers en zuren.
 • Herfst: De oogstperiode in de herfst verliep onder gunstige omstandigheden met weinig regen en voldoende zonneschijn. Dit zorgde voor een gezonde oogst van druiven met een optimale rijpheid.

 

EL PRIMAVERA CRIANZA
TIERRA,RIOJA, SPANJE

BESTEL NU

Neerslag

De neerslag in 2020 was goed verdeeld over het jaar, met de meeste regenval in de winter en de lente, wat cruciaal is voor de waterreserves van de wijnstokken. Hier is een overzicht van de neerslaggegevens:

 

 • Winter (december-februari): Gemiddeld 120-150 mm neerslag per maand, wat zorgde voor voldoende vocht in de bodem.
 • Lente (maart-mei): Gemiddeld 80-100 mm neerslag per maand, wat gunstig was voor de groei en ontwikkeling van de druivenstokken.
 • Zomer (juni-augustus): Minder neerslag met gemiddeld 20-40 mm per maand, wat de concentratie van smaken en suikers in de druiven bevorderde.
 • Herfst (september-oktober): Zeer weinig neerslag, wat ideaal was voor een droge oogstperiode.

 

Zonuren

Het aantal zonuren in 2020 was hoger dan gemiddeld, wat bijdroeg aan de rijping en kwaliteit van de druiven. Hier is een overzicht van de zonuren:

 

 • Winter: Gemiddeld 100-120 zonuren per maand.
 • Lente: Gemiddeld 160-180 zonuren per maand, wat gunstig was voor de fotosynthese en de groei van de druivenstokken.
 • Zomer: Gemiddeld 280-300 zonuren per maand, wat de rijping van de druiven sterk bevorderde.
 • Herfst: Gemiddeld 200-220 zonuren per maand, wat zorgde voor een goede afwerking van de rijpingsfase en een gezonde oogst.

 

Conclusie

De wijnjaargang 2020 in het Rioja Alavesa gebied was uitzonderlijk gunstig voor de productie van rode wijnen. De klimatologische omstandigheden, met een milde winter, een gunstige lente, een warme en droge zomer, en een droge herfst, gecombineerd met voldoende neerslag in de winter en lente en veel zonuren tijdens de zomer en herfst, zorgden voor druiven van hoge kwaliteit. Dit resulteerde in wijnen met een uitstekende balans, rijke aroma’s en een goede structuur. De jaargang 2020 wordt dan ook beschouwd als een van de betere jaargangen voor rode wijnen uit het Rioja Alavesa gebied.

 

Aanbevelingen voor wijnliefhebbers

Gezien de uitzonderlijke omstandigheden en de hoge kwaliteit van de druiven in 2020, wordt aangeraden om wijnen uit deze jaargang te proberen. Ze beloven een uitstekende drinkervaring en hebben ook een goed rijpingspotentieel voor de komende jaren.

 

Visuele Kenmerken

De rode wijnen van de jaargang 2020 uit Rioja Alavesa presenteren zich als volgt:

 • Kleur: De wijnen hebben een diepe robijnrode kleur met paarse tinten aan de randen. Deze intense kleur duidt op een goede extractie van kleurstoffen uit de druivenschillen, wat vaak gepaard gaat met een rijke smaak en goede structuur.
 • Helderheid: De wijnen zijn helder en stralend, wat wijst op een goede vinificatie en afwezigheid van ongewenste troebeling of bezinksel.
 • Viscositeit: Bij het walsen van de wijn in het glas, zijn de “tranen” (ook bekend als “benen”) goed zichtbaar, wat duidt op een hoger alcohol- en glycerolgehalte, vaak een teken van rijpheid en concentratie.

 

EL PRIMAVERA CRIANZA
TIERRA,RIOJA, SPANJE

BESTEL NU

Geur kenmerken

De aromatische profielen van de 2020 jaargang zijn rijk en complex:

 • Primaire aroma’s: Dominante geuren van rood en zwart fruit zoals kersen, frambozen, pruimen en bramen. Deze fruitige aroma’s zijn kenmerkend voor Tempranillo en worden versterkt door de gunstige rijpingsomstandigheden van 2020.
 • Secundaire aroma’s: Tonen van vanille, cacao en kruiden zoals kaneel en nootmuskaat, afkomstig van de rijping op eikenhouten vaten. Dit voegt complexiteit en diepte toe aan het aromaprofiel.
 • Tertiaire aroma’s: Voor wijnen die langer hebben gerijpt, ontwikkelen zich tertiaire aroma’s zoals leer, tabak, en gedroogd fruit. Deze geuren ontstaan door verdere rijping en ontwikkeling van de wijn in de fles.

 

Smaak Kenmerken

De smaakprofielen van de 2020 rode wijnen uit Rioja Alavesa zijn even indrukwekkend:

 • Body: Vol en rijk, met een goede balans tussen alcohol, zuren en tannines. De wijnen hebben een stevige structuur zonder te zwaar te zijn.
 • Tannines: Zachte, rijpe tannines die voor een aangename mondgevoel zorgen. De tannines zijn goed geïntegreerd en ondersteunen de structuur van de wijn zonder bitterheid.
 • Zuren: Frisse en levendige zuren die zorgen voor balans en een goede drinkbaarheid. De zuren dragen bij aan de levendigheid van de wijn en verlengen de afdronk.
 • Afdronk: Lang en complex, met aanhoudende smaken van fruit, specerijen en subtiele eikenhouttonen. De afdronk weerspiegelt de kwaliteit en de zorgvuldige vinificatie van de wijnen.

 

Culinaire Harmonie

De rode wijnen van de jaargang 2020 uit Rioja Alavesa passen uitstekend bij een verscheidenheid aan gerechten:

 • Vleesgerechten: Deze wijnen zijn ideaal bij rood vlees zoals gegrilde biefstuk, lamskoteletjes en wildgerechten. De stevige structuur en rijpe tannines complementeren de rijke smaken van het vlees.
 • Gestoofde gerechten: Probeer deze wijnen met traditionele Spaanse stoofschotels zoals “Cochinillo asado” (geroosterd speenvarken) en “Carrillada” (gestoofde varkenswangen). De complexe smaken van de wijn harmoniseren goed met de diepe smaken van deze gerechten.
 • Kazenschotels: Rijpe, harde kazen zoals Manchego of Idiazabal passen perfect bij deze wijnen. De zoutigheid en vetheid van de kaas worden mooi in balans gebracht door de zuren en tannines van de wijn.
 • Gegrilde groenten: Voor een vegetarische optie, zijn gegrilde groenten zoals aubergine, paprika en courgette een uitstekende keuze. De rokerige, gegrilde smaken worden versterkt door de fruitige en kruidige tonen van de wijn.

 

De wijn

cta_sidebar_cover-150x150-3Type: Rode wijn
Druivensoort: 100% Tempranillo
Opgevoed in eiken vaten: 12 maanden in eik vaten en nog 12 maanden op de fles gerijpt
Alc: 13°
Afkomst: Spanje Rioja Alavesa
Appelatie: Rioja

 

Carlos van Tierra Agricola Labastida toont en proeft in onderstaande video de Blend Paul Van Dinter wijnen die hun afkomst kennen uit de “La Tejera” wijngaard.

 

 

EL PRIMAVERA CRIANZA
TIERRA,RIOJA, SPANJE

BESTEL NU

El Primavera Crianza 2020 - Tierra

Type: Rode wijn
Druivensoort: 100% Tempranillo
Opgevoed in eiken vaten: 12 maanden Crianza in eik en nog 12 in de fles
Alc: 13°
Afkomst: Spanje Rioja Alavesa
Appelatie: Rioja

Bestel de El Primavera Crianza 2020 nu via