Rioja Alavesa “El Primavera” Joven, Paul Van Dinter Blend, 2022

Tierra El Primavera

El Primavera (lente in het Spaans) is “het nieuwe leven” en hier zit voor mij (Paul Van Dinter) de achterliggende gedachte “een nieuw leven van een jongensdroom, het maken van een eigen wijn. Mijn droom is werkelijkheid geworden door de mogelijkheid die mij geboden werd om samen te werken met Tierra Agricola Labastida en een eigen wijn met een geheel eigen visie te maken. 

 

Vintage 2022 in Spanje: Extreem weer maar opmerkelijke kwaliteit

 

Voor telers en wijnmakers in heel Spanje zal 2022 herinnerd worden vanwege een uitzonderlijk lange, hete zomer en zeer droge omstandigheden die resulteerden in een uitdagend groeiseizoen tot aan de zo belangrijke beslissing over de pluktijden. Het was in veel opzichten een hoogst ongebruikelijk jaar, inclusief de zeer vroege oogstdata, maar het resultaat bleek beter dan verwacht, zowel wat betreft kwaliteit als opbrengsten.

 

Het patroon van de jaarlijkse neerslag was over het algemeen aanzienlijk lager dan gemiddeld, hoewel sommige gebieden het beter deden dan andere in de winter en lente, waardoor ze beter geplaatst waren voor wat er zou volgen. De voorjaarsperiode, altijd een belangrijke periode voor het bepalen van de opbrengst van de komende oogst, was ongewoon kort maar grotendeels onproblematisch. Na het gunstige weer voor het breken van de knoppen was de ontwikkeling van de wijnstok al snel sneller dan het ideale tempo voor veel telers. Weer dat meer typerend is voor een Spaanse zomer kwam vroeg, in mei, en markeerde het begin van vijf maanden van aanhoudend hete, droge omstandigheden. De kwaliteit werd vaak omschreven als ‘uitzonderlijk’, ‘bijna perfect’ of zelfs ‘de beste die we ooit hebben gezien’ dankzij de opmerkelijke afwezigheid van schimmelziekten. Om dezelfde reden wordt verwacht dat dit ook een goed jaar zal zijn voor biologische wijnen.

 

Veel van de bekendste inheemse variëteiten van Spanje deden het goed dit jaar, zij het met iets lagere zuurtegraden. Er is zeker veel enthousiasme over Tempranillo en Garnacha dit jaar vanuit de hele La Rioja. Alles kwam goed voor deze variëteiten. Alles klopte voor deze variëteiten, van milde lenteomstandigheden die een goede vruchtzetting bevorderden tot een lange rijpingsperiode waardoor deze mediterrane variëteiten goed gedijde en bestand waren tegen de droogte. De opbrengst was beter dan verwacht en de uiteindelijke oogst zal waarschijnlijk vergelijkbaar zijn met die van 2021.

 

  

EL PRIMAVERA JOVEN
TIERRA,RIOJA, SPANJE

BESTEL NU

 

De wijn

cta_sidebar_cover-150x150-3Type: rode wijn
Druivensoort: 100% Tempranillo
Alc: 13°
Afkomst: Spanje Rioja Alavesa
Appelatie: Rioja

 

 

 

PROEFNOTITIES:

  • Visueel: Mooie paarsrode kleur.
  • Neus: In de neus fruitige, kruidige, aardse toetsen en van blauwe bosbes en braambes.
  • Smaak: In de mond vol en rijp, met medium body en een mooie, kruidige afdronk.

 

Deze wijn heeft één doelstelling gehad, dat is het behoud van zijn fruitig karakter en toch een toets van aardsheid, leder en kruidigheid. Dit zijn voor mij de belangrijke ingrediënten indien men een karakterwijn zoals een Rioja wil maken. De gisting is dan ook in inox cuves gebeurd met heel weinig overpompen en de temperatuur nooit hoger laten gaan dan 25°C.

 

TE COMBINEREN MET:

Past het beste bij allerlei ragouts en pittige kaas, bij barbecue en grillades.  Optimale drinktemperatuur: 16°C. Serveertemperatuur: 16-18°C.

 

Carlos van Tierra Agricola Labastida toont en proeft in onderstaande video de Blend Paul Van Dinter wijnen die hun afkomst kennen uit de “La Tejera” wijngaard.

 

 

  

EL PRIMAVERA JOVEN
TIERRA,RIOJA, SPANJE

BESTEL NU

El Primavera Joven 2022 - Tierra

Type: rode wijn
Druivensoort: 100% Tempranillo
Alc: 13°
Afkomst: Spanje Rioja Alavesa
Appelatie: Rioja

Bestel de El Primavera Joven 2022 nu via