Rioja Alavesa, El Primavera Blanco Crianza 2022

El Primavera (lente in het Spaans) is “het nieuwe leven” en hier zit voor mij (Paul Van Dinter) de achterliggende gedachte “een nieuw leven van een jongensdroom, het maken van een eigen wijn. Mijn droom is werkelijkheid geworden door de mogelijkheid die mij geboden werd om samen te werken met Tierra Agricola Labastida en een eigen wijn met een geheel eigen visie te maken.

 

De wijn

cta_sidebar_cover-150x150-3Type: witte wijn
Druivensoort: Garnacha blanca (20%), Malvasia (10%) en Viura (70%)
Opgevoed in eiken vaten: 4 maanden
Alc: 13°
Afkomst: Spanje Rioja Alavesa
Appelatie: Rioja

 

PROEFNOTITIES:

  • Visueel: Mooi gele heldere kleur.
  • Neus: Fantastische complexe aroma’s van een grote witte Rioja: wit fruit (peer en perzik) en een lekkere kruidigheid van vanille en licht bloemig.
  • Smaak: Lekker samenspel van Malvasia en Garnacha blanco. Voornamelijk kruidig en florale toetsen afgewisseld met wit pitfruit, rijpe exotische vruchten en een elegante houttoets die perfect zal versmelten met het ouder worden. Breed in de mond met veel inhoud en stevigheid. Rond mondgevoel, serieuze lengte en complexiteit.

 

  

EL PRIMAVERA BLANCO
TIERRA,RIOJA, SPANJE

BESTEL NU

De druiven worden op kwaliteit gesorteerd reeds bij de pluk, er wordt zelfs veel van de oogst verwijderd. De druiven ondergaan een inweking in de pers van ongeveer 8 uur. Vergisting op eikenhout, rijping voor 4 maanden op vaten en bezinksel, 2 battonages per week (Battonage is een techniek die gebruikt wordt bij het maken van wijn. In het vat wordt de most waarop van nature een laag gistcellen gaat groeien tijdens en na de alcoholische gisting geroerd. De laag gist op het oppervlak wordt met stokken of staven (Frans: “batons“) door de langzaam in jonge wijn veranderende most geroerd. Zo krijgt de wijn meer smaak). De wijnen worden niet gefilterd, botteling gebeurt in het vroege voorjaar. Deze Rioja Blanco bestaat uit de druivenrassen 70% viura, 20% Granacha Blanca en 10% Malvasia. Een mooie volle witte wijn met een rijke structuur en frisse zuren. Goudgeel van kleur met een sappige en lichtvettige smaak, mooi citrus, wat noot en een lichte kruidigheid. Het eiken is mooi verweven.

 

TE COMBINEREN MET:

Serveren bij visgerechten (ook gerookt), schaal- en schelpdieren, lichte vleesgerechten en gevogelte, tapas, groentengerechten, lokaal veel bij witte asperges.

 

Carlos van Tierra Agricola Labastida toont en proeft in onderstaande video de Blend Paul Van Dinter wijnen die hun afkomst kennen uit de “La Tejera” wijngaard.

 

 

  

EL PRIMAVERA BLANCO
TIERRA,RIOJA, SPANJE

BESTEL NU

El Primavera Crianza Blanco 2022 - Tierra

Type: witte wijn
Druivensoort: 70% Viura, 10% Garnacha, 20% Malvasia
Opgevoed in eiken vaten: 4 maanden
Alc: 13°
Afkomst: Spanje Rioja Alavesa
Appellatie: Rioja

Bestel de El Primavera Crianza Blanco 2022 nu via